city trip rome blog

Wil je de drukte ontlopen tijdens COVID? Rome is zoveel meer dan de Trevifontein, het Colosseum en de Spaanse trappen. Het is een erg toeristische stad en dat is natuurlijk ook niet zo gek als hoofdstad van Italië. Rome is een enorme stad en heeft daarom veel meer te bieden dan alleen de toeristische hoogtepunten. Waar vind je de plekken waar je aan de honderden toeristen kunt ontsnappen? De 8 meest onontdekte plekken in Rome op een rij om te bezoeken tijdens dit Corona tijdperk:

1. Chiostro del Bramante

Rome kent ontelbaar veel mooie en fascinerende oude gebouwen. Chiostro del Bramante is er daar één van. Het gebouw bevindt zich om de hoek van het wereldberoemde plein ‘Piazza Navona’ met de wereldberoemde fontein ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’. In het voormalige klooster, ontworpen tijdens de Renaissance door Donato Bramante, vind je tegenwoordig een kunstgalerie. Om de paar maanden vind je er een andere tentoonstelling. Om de kunst te bewonderen, dien je een kaartje te kopen, maar om het gebouw van binnen te bewonderen, heb je helemaal geen kaartje nodig. Loop om de rij heen naar de binnenplaats en loop via de trap naar het balkon dat zich om het gehele gebouw bevindt.

2. Joodse ghetto

Deze Joodse wijk in Rome bevindt zich midden in het historisch centrum. Je vindt hier de Grote Synagoge, de Schildpaddenfontein, Portico d’Ottavia en Teatro di Marcello. Wauw, dat deze gebouwen niet behoren tot de toeristische trekpleister. Ongelofelijk! Tevens vind je in de wijk hippe boetiekjes en pittoreske gebouwen. Geniet van de Joodse traditioneel gebakken artisjok in één van de restaurantjes en loop door de prachtige straatjes van de wijk. Je kijkt je ogen uit!

3. Via Margutta

De ‘Via Margutta’ is een straat in het centrum van Rome. Deze staat was vroeger dé straat van de beste ambachtslieden, werkplaatsen, stallen en kleine kunstenaars en eigenlijk is het dat nog steeds. Deze smalle en pittoreske straat staat, kent een lange geschiedenis. De oude gebouwen zijn bekleed met veel groen. Bezoek de winkels vol met kunst en kijk vooral ook om je heen in deze prachtige straat. Je vindt er een heleboel leuke details.

4. Piazza del Quirinale

Dit plein bevindt zich op de hoogste van de zeven heuvels van Rome: de Quirinaal heuvel. Vanaf deze heuvel heb je een fraai uitzicht op Sint-Pieterbasiliek. Op dit plein vind je het paleis van de president van Italië ‘Palazzo del Quirinale’. Vroeger werd het gebouw gebruikt door verschillende pausen als zomerverblijft. Vervolgens werd het gebouw gebruikt als koninklijk paleis, maar toen de Italiaanse bevolking tijdens een referendum instemde met de invoering van een republiek werd het gebouw het presidentieel paleis. Het Quirinaalpaleis kan twee keer per maand bezocht worden, namelijk de tweede en de vierde zondag van de maand (behalve in de maanden juli en augustus) en om 15:10 uur kun je de wisseling van de wacht aanschouwen.

5. Via del Boschetto

De straat ‘Via del Boschetto’ bevindt zich in de hipste wijk van Rome, Monti. In deze straat vind je een heleboel vintage winkels en cafés en barretjes voor alle leeftijden. Dit is echt de plek voor vintage liefhebbers. Je vindt er vintage schoenen, kleding en oude schooltassen. Neem een lege koffer mee als je vintage liefhebber bent en deze straat gaat bezoeken!

6. Pasticceria Regoli

Hoewel Italië bekend staat om haar pasta, risotto en cappuccino’s staat land ook bekend om haar patisserie. Pasticceria Regoli is een 100 jaar oude banketbakkerij waar je heerlijk lokaal ontbijt en de lekkerste koffie kunt verkrijgen. Probeer de meest bekende maritozzi broodjes, deze broodjes zijn met room gevuld en smaken zeker naar meer!

7. Monte Testaccio – Schervenberg

In de Romeinse wijk Testaccio vind je de gelijknamige berg de ‘Monte Testaccio’, in het Nederlands bekend als de Schervenberg. De 34 meter hoge berg staat in het midden van de volkswijk. In de Romeinse tijd werden er aardewerken amforen met olijfolie via Testaccio naar de stad gebracht. De amforen waren te groot en daarom werd de olijfolie direct over geschonken naar kleinere amforen. De olijfolie bleef namelijk niet lang goed. De gebruikte amforen moesten kapot worden geslagen en op een grote hoop worden gegooid. Dit zie je nog steeds terug in de berg. Wil je goed zien hoe de berg is opgebouwd? Loop dan naar de hoek waar de Via Luigi Galvani en de Via Nicola Zabaglia uit komen.

8. Street art by local artists

In de woonwijk Sanba vind je veel street art. De lokale bewoners van deze wijk zijn betrokken bij het maken van deze kunst. Het project is bedoeld om de wijk nieuw leven in te blazen. Voorheen stond de buitenwijk namelijk bekend als criminele buurt. Kunstenaars kunnen er hun eigen artistieke project beginnen en daar de bewoners bij betrekken.