city trip rome blog

Het coronavirus (CoVid-19-virus) grijpt sinds begin maart ook in Europa hard om zich heen. Vooral Italië wordt hard getroffen. Waren er eerst alleen coronagevallen in het noorden van het land, inmiddels verspreidt het virus zich ook over de rest van het land. Dit heeft uiteraard gevolgen als je in deze periode een citytrip naar Rome hebt gepland. Als je toch wilt gaan, houd er dan rekening mee dat je tripje waarschijnlijk iets anders zal verlopen dan je had gedacht.

Meeste winkels en horeca zijn gesloten

Volgens correspondenten ter plaatse is Rome veranderd in een spookstad. Winkels en horeca zijn gesloten, want de Italiaanse regering heeft afgekondigd dat Italianen zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Reizen mag alleen om naar je werk te gaan of een arts te bezoeken of andere zeer noodzakelijke redenen. Steeds meer scholen en universiteiten sluiten hun deuren om de verspreiding van het virus te stoppen. Supermarkten zijn nog wel open, de regering garandeert dat die ook gewoon bevoorraad worden. Maar veel Italianen vertrouwen daar niet op en hamsteren dus levensmiddelen om indien nodig de dagen of weken door te komen.

Vele bezienswaardigheden in Rome zijn gesloten

Een bezoek aan het Colosseum of aan het Vaticaan museum zit er ook niet in. Deze zijn op last van de overheid gesloten. Overal waar grote massa’s mensen bijeen kunnen komen geldt nu een verplichte sluiting. Als je nu door de straten van het anders altijd levendige en drukke Rome loopt of rijdt zijn er straten waar het volledig is uitgestorven. Een bizarre gewaarwording, aldus Nederlanders die er wonen. Het Pantheon en de wereldberoemde Trevi fontein kun je wel bekijken, mits je op verzoek van de politie maar voldoende afstand houdt van andere bezoekers. Minimaal een meter is het advies.

Meer weten? Bekijk hier alle informatie over de toegang en tickets tot bezienswaardigen, musea en excursies

Volg deze voorschriften van plaatselijke autoriteiten stipt op

Zolang de verspreiding van het corona virus niet onder controle is, volgen maatregelen elkaar snel op. Dagelijks hebben regeringsleiders maar ook plaatselijke autoriteiten overleg om te bezien of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Tot op dit moment (11 maart 2020) is reizen vanuit Nederland naar Italië nog mogelijk, maar vluchten naar Rome worden door sommige vliegmaatschappijen al geannuleerd vanwege de totale lockdown van het land die sinds enkele dagen geldt. Als je binnenkort een citytrip naar Rome hebt gepland, houd dan de berichtgeving goed in de gaten zodat je niet voor niets naar de luchthaven gaat. Reis je per auto of trein naar Rome, check ook dan of het zin heeft om te gaan kort voordat je vertrekt.

Lees meer op de Italiaanse site van het ministerie van Volksgezondheid of dit artikel of dit artikel

Welke maatregelen kun je nemen om de kans op besmetting te verkleinen?

Hygiëne is erg belangrijk. Vooral nu. Was daarom regelmatig je handen met water en zeep. Doe dit gedurende minimaal 20 seconden. Moet je hoesten of niezen, doe dit dan niet met de hand voor de mond maar in een papieren zakdoek die je daarna meteen weggooit. Heb je die niet bij de hand, hoest of nies dan in je elleboog. Vermijd het om mensen de hand te schudden. Doe je dit toch, was dan direct hierna grondig je handen. Heb je symptomen die op griep c.q. het Covid-19-virus kunnen wijzen? Blijf dan thuis en vermijd contact met anderen. Symptomen zijn hoesten, koorts, moeite of pijn bij het ademhalen. Deze symptomen treden doorgaans op 2 tot 14 dagen na de besmetting, maar er zijn al gevallen bekend waaruit blijkt dat de incubatietijd langer duurt. Je kunt besmet raken van mensen die symptomen hebben, maar ook van mensen die zich nog niet ziek voelen.

Belangrijkste advies:

  • Houdt afstand van andere mensen (1m of meer)
  • Was regelmatig je handen
  • Voorkom aanraken van oppervlakte die door andere ook worden aangeraakt (zoals deurklinken, winkelwagens, etc)

Voor meer informatie ga naar website: https://www.info-coronavirus.be/nl/

Moet ik mijn citytrip naar Rome wel laten doorgaan?

Het is op dit moment zeer lastig te voorspellen hoe de verspreiding van het coronavirus zich ontwikkelt. Italië is na China het zwaarst getroffen land ter wereld. Er zijn op 10 maart 2020 al ruim 8.000 mensen besmet en honderden patiënten zijn overleden. Als je een citytrip naar Rome hebt gepland en je zou één dezer dagen vertrekken is het waarschijnlijk verstandig om je reis te annuleren of in ieder geval uit te stellen. Veel reisorganisaties werken hieraan mee, omdat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is aangescherpt. Wil je naar Rome reizen dan heb je hiervoor een speciaal formulier nodig, dit is te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en daar ook in het Nederlands vertaald. Dit formulier heb je ook nodig als je in Italië zelf wilt reizen. Aangezien de verwachting is dat ook het openbaar vervoer geheel of gedeeltelijk stil komt te liggen bestaat de kans dat je niet meer kunt reizen in en rond Rome. Uitstel van je citytrip is dan ook de beste keuze voor dit moment.

Meer vragen? Bekijk antwoorden en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en informatie over een Citytrip naar Rome door TUI en Prijsvrij.